Metoder i psykoterapien

I de følgende afsnit  kan du læse mere om nogle af de metoder jeg anvender mest i den psykoterapeutiske proces. En teknik er en indenfor faget almindelig brugt aktivitet, som kan være med til at synliggøre og integrere klientens bevidste og ubevidste materiale på nye måder – udelukkende til glæde og gavn for klienten selv.  

Jeg bruger kun metoder efter aftale med klienten og ingen bliver presset til aktiviteter, som de ikke bryder sig om. Mange, der ikke har prøvet at være i terapi før,  vil gerne starte udelukkende med samtaleterapi. Men efterhånden som tilliden til terapeuten vokser og klienten tør slippe lidt af kontrollen eller kommer bedre i kontakt med sine mere frigjorte og legende sider, øges lysten for det meste til at afprøve en eller flere teknikker – som en kærkomment afveksling og uddybning af samtalen.

Skrivning

Fra tid til anden bruger jeg skrivning som led i det terapeutiske arbejde. Når klienten arbejder skriftligt sættes farten i tankerækken så tilpas langt ned, at der er mulighed for at komme i kontakt med følelser og refleksioner som man ikke ville blive bevidst om under den langt hurtigere og mundtlige formulering. Derudover kan det, der er skrevet læses igen og igen. Det fastholdes og huskes lettere. Skrivningen kan ske i mange forskellige genrer f.eks. breve, lister, digte, logbøger, dagbøger og historier. 

Tegning

Når klienten laver en enkelt tegning eller en hurtig skitse afdækker vedkommende ubevidst noget om sin personlighed, energi, psykiske balancer og ubalancer, stærke og svage sider, hvad der er vigtigt og hvad der ikke er det og har således, med terapeutens hjælp, mulighed for at få øje på helt nye aspekter af sig selv. Motiv, farvevalg, former, stregernes karakter, fokus, forgrund / baggrund kan alt sammen være med til at skabe større klarhed og derfor er tegneterapi et uvurderligt element i det terapeutiske arbejde. 

Verjtrækning

Vejrtrækningen er meget vigtigt i forbindelse med den måde vi er i verden på. der er f.eks. måder at trække vejret ind – og ud på, og bevidst at benytte de små pauser herindimellem kan være til stor gavn for klienten. Livsrytmen med, blot for at nævne et eksempel, at suge til sig – og give slip kan også stimuleres gennem vejrtrækningen. 

Meditation

Jeg bruger ofte meditation som en del af det terapeutiske arbejde. Ofte vil der være tale om guidede meditationer, som har en specifikt formål i forhånd til den aktuelle problemstilling. Andre gange bruges den meditative tilstand til at øge skærpe opmærksomheden på nu´et, på at øge den indre opmærksomhed eller at lade dagens arbejde bundfælle sig.

Psykomotorik / Kropsterapi

Da både følelsesmæssige spændinger, chok og traumer lejrer sig i kroppen, er det afgørende for mange menneskers terapeutiske forløb, at de får arbejdet med deres krop. På samme måde er det nødvendigt for forøgelsen af livsglæde, vitalitet og for udvidelsen af klienternes bevidsthed, at kroppens latente energiressourcer frigøres. Derfor er også den fysiske side af psyken en vigtig del af mit arbejde og jeg har en bred vifte af kropsterapeutiske metoder spændende fra afslapning, over centrerings- og jordforbindelsesøvelser til udtryks- og afreageringsøvelser.